Ziua 1 București – Istanbul
Prezentare in Aeroportul Bucuresti Otopeni la ora 10.00 pentru zbor spre
Istanbul cu compania Pegasus Airlines. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul
de transfer pentru deplasare la hotel. Cazare la hotel de 4*. Program liber la
dispozitia turistilor. Seara intalnire cu grupul sosit cu autocarul din Romania
Ziua 2 Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră
Günaydın! (Bună dimineața!) Mic dejun. Chemarea muezinului trezește
orașul, până și cel mai obosit călător uită de confortul cald și pufos al
așternutului și începe să-și împartă în gând orele pe obiective, muzee și bazaruri
de vizitat.
După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș
Constantinopole, explorând străzile înguste cu ale lor case îmbrăcate în lemn de
stejar, pe acoperișurile cărora zărim din când în când siluetele zvelte ale
pisicilor ciacâre. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale,
minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor
otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm.
Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în
viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se
plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie
selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise,
turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif.
La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya)
reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de
vizitatori în fiecare an. În complexul muzeal se află și mormintele sultanilor
Mehmet III, Selim II, Murat III, Ibrahim I și Mustafa I.
Moment de răgaz:
Istanbul este, pe de o parte, orașul clădirilor monumentale cu toată
încărcătura istorică, iar pe de alta capitala savorilor, gusturilor și deliciilor ce-ți
lasă gura apă. Și ca să fie caruselul senzațiilor complet, ambientul sonor este ca
un cadou neașteptat. Chemarea melodioasă la rugăciune a muezinilor oprește
timpul în loc. După câteva minute, muzica vioaie a duduk-ului, a kamanchei și a
blul-ui cu ale lor inflexiuni catifelat-orientale ne însoțesc în drumul nostru spre
un restaurant local cu meniu tradițional turcesc din care nu vor lipsi kebabul,
ayran-ul și baclavalele.
Nu poți spune că ai fost în Istanbul dacă nu ai vizitat Moscheea Albastră,
probabil și cel mai fotogenic edificiu din Turcia. Respectând obiceiul local, ne
descălțăm și ne luam pantofii cu noi în plasele special puse la dispoziția
vizitatorilor. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, Moscheea și-a câștigat
renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un
simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în
toată lumea Islamică. La câteva minute de mers descoperim Hipodromul,
construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut
Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui
Constantin Porfirogenetul. Loc de poze și…
Moment de răgaz:
Încearcă fish kebabul în micul port de lângă Podul Galata. Ți se vor servi
macrou proaspăt, prăjit direct în barcă și pâine caldă, iar restul de ingrediente ți
le adaugi chiar tu din vasele înșirate pe tarabele de pe faleză. Alături, nu este
exclus să fii atras de midii umplute cu orez, stropite cu zeamă de lămâie. Un
deliciu căruia puțini i se pot opune.
Seara ne prinde pe mare, în Strâmtoarea Bosfor, fiind pasageri pe un vas de
croazieră. Ai ocazia să admiri impunătoarele palate și moschei din Sultanahmet,
frumoasele clădiri de pe cele două maluri și raidul de bărci de pescari care ies în
larg spre Marea Marmara pentru alte capturi îmbelșugate. Ne întoarcem la hotel.
(Cazare în Istanbul). İyi geceler! (Noapte bună!)
Ziua 3 ISTANBUL – Insula Buyukada (Insula Prințului)
Turul insulei începe după micul dejun. Faceți o croazieră pe Marea Marmara
până la Insulele Prințului, acum un loc popular, cu plaje nisipoase și frumoase,
case vechi de lemn otomane. Faceți un tur de relaxare pe străzile liniștite, înguste
ale insulei, cu trăsuri trase de cai. Veți avea timp să vă relaxați sau să explorați în
timpul liber. Prânzul este, de asemenea, inclus la un restaurant local.
Ziua 4 ISTANBUL – Palatul Dolmabahce – Marele Bazar
Mic dejun. De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu
aroganță câte o palmă de pământ pe două continente - Europa și Asia. Pe malul
european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol
al autorității și grandorii imperiului otoman timp de secole, palatul este astăzi un
obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy,
faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste. După vizita
la Dolmabahce ne îndreptăm spre Marele Bazar, dar mai întâi…
Moment de răgaz:
Savurează o înghețată turcească veritabilă, pe care o poți lua din mai multe
tentative de la vânzătorul ambulant, pus pe șotii, jonglând cu cornetul plin de
delicioasa cremă ca un adevărat prestidigitator. Înghețata turceasca are o textura
elastica si gumoasa si o aroma speciala data de salep, un ingredient pudra
obtinut din bulbii unui anumit soi de orhidee, dar și de mastic, o rășina obținută
din arborele de mastic. Este atât de densă și de lipicioasă, încat uneori se
consumă cu furculița și cuțitul. Înghețata turcească se topește mult mai greu
decăt cea obișnuită, iar adevărații iubitori de înghețată spun că trebuie să
mănânci dondurma cel puțin o dată în viață.
Prânzul după înghețată va fi doar o introducere sumară a celui mai
important obiectiv din această zi, Marele Bazar. Practic, acesta reprezintă inima
orașului, și indiferent cât de pregătit ai fi, vei simți instant cum pulsul tău
accelerează. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se întinde razant
pe zeci de alei și te copleșește cu abundența și diversitatea de mărfuri, de la
fructe confiate și fire de mătase, la cele mai luxuriante obiecte de podoabă și
bijuterii dar și cafenele și tarabe cu diverse delicii, mai puțin dulci.
Mai bine de cinci secole, în acest oraș, în special seara, se dansează și se trage din
narghilea. Aceasta e surpriza zilei - o seară tradițională turcească unde vom
urmări spectaculosul dans al dervisilor rotitori, la un restaurant cu bucate
tradiționale turcești și inevitabilul ceai aromat. (opțional 40 euro/pers.)
Este, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbul, dar experiența
rămăne una plină de savoare și de emoții mixte.
Ziua 5 Istanbul - București
Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă
orașul care se întinde pe 2 continente și ne îndreptăm spre casă. La ora 12.00
avem transfer de la hotel spre aeroport pentru zbor la Bucuresti. Sosire in
Bucuresti in jurul orelor 18.10.
Ziua 1 București – Istanbul
Prezentare in Aeroportul Bucuresti Otopeni la ora 10.00 pentru zbor spre
Istanbul cu compania Pegasus Airlines. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul
de transfer pentru deplasare la hotel. Cazare la hotel de 4*. Program liber la
dispozitia turistilor. Seara intalnire cu grupul sosit cu autocarul din Romania
Ziua 2 Istanbul – Palatul Topkapi, Sf. Sofia, Moscheea Albastră
Günaydın! (Bună dimineața!) Mic dejun. Chemarea muezinului trezește
orașul, până și cel mai obosit călător uită de confortul cald și pufos al
așternutului și începe să-și împartă în gând orele pe obiective, muzee și bazaruri
de vizitat.
După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș
Constantinopole, explorând străzile înguste cu ale lor case îmbrăcate în lemn de
stejar, pe acoperișurile cărora zărim din când în când siluetele zvelte ale
pisicilor ciacâre. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale,
minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor
otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm.
Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în
viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se
plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie
selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise,
turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif.
La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya)
reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de
vizitatori în fiecare an. În complexul muzeal se află și mormintele sultanilor
Mehmet III, Selim II, Murat III, Ibrahim I și Mustafa I.
Moment de răgaz:
Istanbul este, pe de o parte, orașul clădirilor monumentale cu toată
încărcătura istorică, iar pe de alta capitala savorilor, gusturilor și deliciilor ce-ți
lasă gura apă. Și ca să fie caruselul senzațiilor complet, ambientul sonor este ca
un cadou neașteptat. Chemarea melodioasă la rugăciune a muezinilor oprește
timpul în loc. După câteva minute, muzica vioaie a duduk-ului, a kamanchei și a
blul-ui cu ale lor inflexiuni catifelat-orientale ne însoțesc în drumul nostru spre
un restaurant local cu meniu tradițional turcesc din care nu vor lipsi kebabul,
ayran-ul și baclavalele.
Nu poți spune că ai fost în Istanbul dacă nu ai vizitat Moscheea Albastră,
probabil și cel mai fotogenic edificiu din Turcia. Respectând obiceiul local, ne
descălțăm și ne luam pantofii cu noi în plasele special puse la dispoziția
vizitatorilor. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, Moscheea și-a câștigat
renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un
simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în
toată lumea Islamică. La câteva minute de mers descoperim Hipodromul,
construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut
Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui
Constantin Porfirogenetul. Loc de poze și…
Moment de răgaz:
Încearcă fish kebabul în micul port de lângă Podul Galata. Ți se vor servi
macrou proaspăt, prăjit direct în barcă și pâine caldă, iar restul de ingrediente ți
le adaugi chiar tu din vasele înșirate pe tarabele de pe faleză. Alături, nu este
exclus să fii atras de midii umplute cu orez, stropite cu zeamă de lămâie. Un
deliciu căruia puțini i se pot opune.
Seara ne prinde pe mare, în Strâmtoarea Bosfor, fiind pasageri pe un vas de
croazieră. Ai ocazia să admiri impunătoarele palate și moschei din Sultanahmet,
frumoasele clădiri de pe cele două maluri și raidul de bărci de pescari care ies în
larg spre Marea Marmara pentru alte capturi îmbelșugate. Ne întoarcem la hotel.
(Cazare în Istanbul). İyi geceler! (Noapte bună!)
Ziua 3 ISTANBUL – Insula Buyukada (Insula Prințului)
Turul insulei începe după micul dejun. Faceți o croazieră pe Marea Marmara
până la Insulele Prințului, acum un loc popular, cu plaje nisipoase și frumoase,
case vechi de lemn otomane. Faceți un tur de relaxare pe străzile liniștite, înguste
ale insulei, cu trăsuri trase de cai. Veți avea timp să vă relaxați sau să explorați în
timpul liber. Prânzul este, de asemenea, inclus la un restaurant local.
Ziua 4 ISTANBUL – Palatul Dolmabahce – Marele Bazar
Mic dejun. De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu
aroganță câte o palmă de pământ pe două continente - Europa și Asia. Pe malul
european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol
al autorității și grandorii imperiului otoman timp de secole, palatul este astăzi un
obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy,
faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste. După vizita
la Dolmabahce ne îndreptăm spre Marele Bazar, dar mai întâi…
Moment de răgaz:
Savurează o înghețată turcească veritabilă, pe care o poți lua din mai multe
tentative de la vânzătorul ambulant, pus pe șotii, jonglând cu cornetul plin de
delicioasa cremă ca un adevărat prestidigitator. Înghețata turceasca are o textura
elastica si gumoasa si o aroma speciala data de salep, un ingredient pudra
obtinut din bulbii unui anumit soi de orhidee, dar și de mastic, o rășina obținută
din arborele de mastic. Este atât de densă și de lipicioasă, încat uneori se
consumă cu furculița și cuțitul. Înghețata turcească se topește mult mai greu
decăt cea obișnuită, iar adevărații iubitori de înghețată spun că trebuie să
mănânci dondurma cel puțin o dată în viață.
Prânzul după înghețată va fi doar o introducere sumară a celui mai
important obiectiv din această zi, Marele Bazar. Practic, acesta reprezintă inima
orașului, și indiferent cât de pregătit ai fi, vei simți instant cum pulsul tău
accelerează. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se întinde razant
pe zeci de alei și te copleșește cu abundența și diversitatea de mărfuri, de la
fructe confiate și fire de mătase, la cele mai luxuriante obiecte de podoabă și
bijuterii dar și cafenele și tarabe cu diverse delicii, mai puțin dulci.
Mai bine de cinci secole, în acest oraș, în special seara, se dansează și se trage din
narghilea. Aceasta e surpriza zilei - o seară tradițională turcească unde vom
urmări spectaculosul dans al dervisilor rotitori, la un restaurant cu bucate
tradiționale turcești și inevitabilul ceai aromat. (opțional 40 euro/pers.)
Este, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbul, dar experiența
rămăne una plină de savoare și de emoții mixte.
Ziua 5 Istanbul - București
Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă
orașul care se întinde pe 2 continente și ne îndreptăm spre casă. La ora 12.00
avem transfer de la hotel spre aeroport pentru zbor la Bucuresti. Sosire in
Bucuresti in jurul orelor 18.10.