Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Descriere

Destinatie: Austria

Durata: 9 nopti

PREŢUL INCLUDE
transport cu autocar climatizat; 
9 cazari la hotel de 2-4*
9 mic dejun;
Vizita Graz;
Vizita Salzburg;
Vizita Viena;
ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.


OPȚIONALE
Carinthia - 15 €/pers.
Lacurile Alpine  - 25 €/pers.
Crama Borkatakomba - 25 €/pers.


NU SUNT INCLUSE ÎN PREŢ
Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali,  alte taxe şi cheltuieli personale.
Excursiile opționale pentru grup de minim 30 persoane;



Destinatie: Austria

Durata: 9 nopti

PREŢUL INCLUDE
transport cu autocar climatizat; 
9 cazari la hotel de 2-4*
9 mic dejun;
Vizita Graz;
Vizita Salzburg;
Vizita Viena;
ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu.


OPȚIONALE
Carinthia - 15 €/pers.
Lacurile Alpine  - 25 €/pers.
Crama Borkatakomba - 25 €/pers.


NU SUNT INCLUSE ÎN PREŢ
Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile opţionale), serviciile de ghizi locali,  alte taxe şi cheltuieli personale.
Excursiile opționale pentru grup de minim 30 persoane;



Itinerariu

Ziua 1. București – Budapesta

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Verifică lista cu oraşele prin care tranzităm ţara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. Cazare în Budapesta.

Ziua 2. Budapesta – Cetatea Reigersburg – Castelul Herberstein – Graz

Plecăm din frumoasa Budapesta și mergem la Cetatea Reigersburg. Cocoțată pe un vârf stâncos de 200 m, a fost construită în secolul al XIII-lea pentru a proteja orasul împotriva invadării maghiarilor și turcilor. Astăzi găzduiește un muzeu al vrăjitoriei, dar și o colecție impresionantă de arme. Ne continuam drumul si ajungem si la mărețul Castel Herberstein, aflat la 450 de metri altitudine, care adăpostește și o grădină zoologică cu animale de pe cinci continente.  Tinta finala a zilei de azi este Graz, al doilea oraș ca mărime al Austriei. Plin de parcuri împădurite și cu acoperișuri roșii pictând panorama, Graz se mândrește cu arhitectura renascentistă și o veche tradiție în meșteșuguri și arte. Cazare la hotel in zona Graz.

Ziua 3. Graz – Capitala Stiriei

Avem o zi întreagă pentru a descoperi spiritul austriac în Graz. Aici găsim un amestec fericit de stiluri şi mişcări artistice, de la gotic, renascentist şi baroc la contemporan, care s-au succedat de-a lungul celor opt secole de istorie a oraşului. O lume pitorească a colţurilor ascunse şi a pasajelor secrete şi-a făcut loc lângă împăduritul Schlossberg. Pe platoul acestuia se ridică vechiul simbol al oraşului: Turnul cu ceas din Graz, parte a fostei fortăreţe. Privind de aici, oraşul de pe Mur se deschide asemenea unei cărţi. Domul din Graz, o clădire aparţinând goticului târziu, aduce aminte de zilele în care Grazul era oraş imperial. Prefectura se aseamănă unui palazzo veneţian, în timp ce Muzeul universal Joanneum, fondat de arhiducele Johann, conţine mai multe obiecte decât orice alt muzeu regional din Austria.


Moment de răgaz:
Grazul a fost declarat Oraş al Deliciilor Culinare, în 2008, fiind astfel, prima capitală austriacă a savorii. Deci nu ne-am putea afla într-un loc mai bun pentru a degusta din bunătăţile tradiţionale austriece care au depasit în faima graniţele ţării.  Faimosul Apfelstrudel este o experienţă culinară obligatorie în orice cafenea austriacă. Aluatul pufos şi subţire ţi se topeşte în gura iar umplutura de măr ras, scorţişoară şi stafide este cât mai consistentă. Peste glazura de deasupra se toarnă un sos călduţ de vanilie şi se poate servi alături de o îngheţată. Savurează-l împreună cu un cappuccino.
Program liber la dispozitie pentru vizite individuale. Mergeti sa vedeti  Kunsthaus, o galerie de artă contemporană de renume mondial numită de localnici „extraterestrul prietenos” datorită aspectului futurist pe care îl are. Trebuie sa ajungeti si la Palatul Eggenberg, construit în 1625. Seara cazare la acelasi hotel din zona Graz. 

Ziua 4. Graz – “Drumul Vinului” – Klagenfurt

Plecăm din Graz de dimineață și facem o excursie pe „Drumul Vinului” în Schilcherland, regiune supranumită Toscana Austriei. Admirăm vastele podgorii întinse pe dealuri, monumentele istorice și culturale și străduțele cu pivnițe și crame. Gustăm din faimosul vin local și pornim spre Castelul Hochosterwitz. Impunătoarea clădire medievală a fost construită acum peste 1.200 de ani, iar zona a fost locuită încă din Epoca Bronzului. De la cei 600 de metri înălțime, misteriosul castel pare o pagină ruptă din poveștile Fraților Grimm. Mergem apoi în Klagenfurt, un orășel însorit înconjurat de lacuri și sate unde aștepți să te întâlnești cu Heidi. Seara cazare la hotel in Klagenfurt.

Ziua 5. Doar Carinthia… !

Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala prin idilica regiune Carinthia. Suntem captivați de minunatul lac Ossiacher, al treilea ca mărime din Austria. Trecem prin Villach, oraș aflat la granița Alpilor cu sudul țării, unde puternica influență italiană nu ne scapă privirilor cu străduțele sale romantice, pline de clădiri colorate și buticuri cochete. După aceea, mergem la Worthersee, un lac turcoaz cu apă limpede și răcoritoare unde se poate înota în perioada verii. Locul este foarte popular în rândul austriecilor pentru vacanțe scurte sau escapade de week-end si nu degeaba este numit  “Monte Carlo al Austriei”.


Moment de răgaz: 
Urcați-va la bordul vaporului cu abur „Thalia” care face o  tură pe lacul Wörthersee si  admirati elegantele palate și vile, pe care aristocrații și industriașii din perioada Belle Epoque le-au construit pe faleza de 42 de km a lacului: fermecătoare și reprezentative deopotrivă, clădiri cu bovindouri, turnulețe și loggii generoase. Stilul Art Nouveau și spiritul stilului englez s-au îmbinat cu romantismul regional carintian, pentru a da naştere unui amestec, din a cărui noblețe relaxată transpare un strop de stil italian. Savurati un un capucino pe faleza din Pörtschach... si surprindeti cu aparatul foto cadre naturale deosebite pe care sa le aratati si celor dragi de acasa.
In cursul serii ne intoarcem la Graz. Cazare la acelasi hotel.

Ziua 6. Klagenfurt - Hellbrunn - Salzburg

De dimineață, plecăm spre landul Salzburg, unde ne oprim pentru a vizita Palatul Hellbrunn. Flamboiantul domeniu ascunde un labirint de fântâni arteziene baroce ingenioase, lacuri și peșteri, grație unui sistem avansat de conducte pe toată suprafața sa. Plecăm spre orașul lui Mozart, Salzburg. Gluma care spune „dacă o clădire este barocă, lăsați-o așa” rezumă perfect acest oraș, unde găsim numeroase turnuri grațioase, o fortăreață pe o culme amețitoare și munți de jur împrejur. Aici se află Palatul Mirabell, care este înconjurat de o grădină minunată, plină de trandafiri. Vă vindem un pont: străzile Salzburgului sunt pline de restaurante și rulote care servesc schnitzel și wurst delicioși! După ce ne-am delectat cu bunătățurile locale ajungem în turul nostru pietonal în  Domplatz – Piața Catedralei care se gasește chiar în fața Domului din Salzburg și este îngrădită de Castelul Residenz și de Mănăstirea Sf. Petru. Chiar deasupra ferestrei principale de la Sf. Petru se poate vedea desenată o față care are o grimasă spre Residenz, Castelul Prințului Arhiepiscop. Aceasta a fost făcută pentru a arăta oamenilor că marele stareț de la Mănăstirea Sf. Petru își poate permite să se lege de Prințul Arhiepiscop al Salzburgului. Locul unde se găsește actuala Catedrală din Salzburg a fost probabil un loc sfânt folosit pentru ritualuri și sacrificii încă din perioada Celtică și Romană a orașului Salzburg. Primul Dom a fost construit sub supravegherea Sf. Virgil, iar prima atestare vine încă din anul 774.  În aceasta biserică a fost botezat Mozart, iar vasul de botez încă se mai pastrează și este amplasat la intrarea în incintă. Ne îndreptăm spre hotel. Cazare în zona Salzburg.

Ziua 7. Salzkammergut și lacurile alpine

Azi vă propunem o excursie optională prin frumoasa regiune a lacurilor alpine  - Salzkammergut. Pornim într-o călătorie ce pare desprinsă din basmele copilăriei și facem turul lacurilor alpine cu ape cristaline. Trecem prin orășelul Hof bei Salzburg, apoi mergem la St. Gilgen, așezare întemeiată în secolul al –XIV- lea lângă lacul de smarald Wolfgang. Plecăm spre Bad Ischl, stațiune balneoclimaterică fondată de Franz Joseph și vizitată odinioară de aristocrația Europei, apoi către Unterach am Attersee, un sat tipic austriac pe malul lacului Attersee. Vedem apoi Mondsee, destinație de weekend foarte populară în rândul austriecilor și nu numai. Azi cuvintele ar fi de prisos în fața mareției naturii… vă lăsăm pe dvs. să priviți și să surprindeți pe aparatele de fotografiat aceste peisaje. După-amiază ne întoarcem la hotelul nostru din zona Salzburg. Cazare.

Ziua 8. Salzburg - Linz - Melk - Viena

Pornim la drum și ne îndreptăm spre Linz, oraș în permanent progres tehnologic, unde te poți conecta la cele mai noi tehnologii. Vedem instalații de artă îndrăznețe și centrul science fiction simțind din plin aerul Austriei moderne. Plecăm apoi la Melk, loc înțesat de bijuterii ale arhitecturii, cea mai prețioasă fiind Abația Melk, ridicată în 1089 pe un deal stâncos ce tronează deasupra Dunării. Aventura noastră pe meleagurile austriece se încheie la Viena, un important centru cultural al Europei, ce deține adevărate comori arhitectonice, moștenite de la Imperiul Habsburgic, a cărui reședință a fost aici vreme de șase secole. Complexul Palatului Hofburg adăpostește capela imperială Burgkapel și celebra Școală Spaniolă de Echitație, unde armăsarii Lipizzaner execută figuri elegante, ca de balet. Pe lângă acestea, este de datoria oricărui călător să facă turul muzeelor vieneze. Metropola austriacă este o destinație fascinantă care poate rivaliza cu Parisul, Londra, Praga sau Roma, fiind vizitată anual de milioane de călători. Iar călătorii cu experieță știu că în preajma atracțiilor, palatelor și monumentelor din Viena se aliniază restaurante sofisticate și cafenele, a căror finețe o întâlnim rar în alte locuri.


Moment de răgaz: 
Viena este faimoasă pentru restaurantele și cafenelele a căror finețe o întâlnim rar în alte locuri. Prima cafenea s-a deschis aici încă din 1685, la început ca loc de degustare a faimoasei bauturi turcești, care se comanda după culoare. Chelnerul prezenta o tăblie vopsită în 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzând unui anume tip de cafea.  
Nu ezitați să treceți pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situată pe Kärntner Ring și să încercați specialitați precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu puțin lapte ;  “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de  portocale sau “Wiener Eiskaffe”- înghețată de vanilie cu cafea Mocca și multă frișcă.

Parcurgem un scurt tur panoramic din autocar admirând pe rând: Roata Mare din Prater, Sediul ONU, Turnul Dunarii, Ringstrasse, Opera, Palatul Hofburg, Piața Maria Tereza, Parlamentul, Burgtheater, Primăria, Universitatea. Dar pentru a cunoaște această Viena, nu ai nevoie de mașină. Inima orașului pulsează pe locurile fostei cetăți Vindobona, în jurul catedralei Sf. Ștefan, în împrejurimile Operei și Hofburgului, în centrul înconjurat de bulevardul circular – Ringul. Viena este un oraș pentru pietoni, pentru romantici, pentru visători. Cu acest îndemn ne îndreptăm către hotelul nostru din Viena, dornici de a descoperi acest oraș fascinant. Cazare la hotel în Viena.

Ziua 9. Viena - Budapesta

Dimineața o alocăm vizitei Palatului Schonbrunn  și a grădinilor sale. Inițial castel de vânătoare, construit în 1569 de împăratul Maximilian II. Doi ani mai târziu împăratul Mathias descopera un izvor, pe care îl numește “Schonen Brunnen”- fântâna frumoasă. La sfârșitul sec. XVII, din ordinul lui Leopold se concepe un nou castel insiprat după Versailles, modelul fiind lăsat în urmă prin bogația și luxul exorbitant propuse. 
Pornim spre Budapesta, care ascunde minunății la fiecare pas. Capitala Ungariei are suficiente clădiri baroce, neoclasice, ecletice și art nouveau cât să satisfacă pe toată lumea. Vom descoperi mai multe locuri interesante, așa că parcurgem capitala de pe Dunăre într-un scurt tur panoramic de autocar: Parlamentul, Podul cu Lanturi, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Basilica Sf. Ștefan. Ne oprim pentru o scurtă ședință  foto, în Piața Eroilor situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy și intrarea în Parcul orașului (Városliget). Piața și Bulevardul Andrássy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial. Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei. Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Budapesta.

Experiență: ritm și gusturi tradiționale
Dacă te întrebai cu ce ai mai putea umple timpul înainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sună pentru tine “Seară de Cramă“?  (opțional).
Te invităm la  Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seară împreună. Crama oferă vinuri ungurești deosebite, care ne vor da chef de vorbă și de depănat amintirile proaspete din vacanță. Înainte de a încheia, trebuie musai amintit desertul care se regăsește pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respectă: somlуi galuska, adică un pandişpan pufos, glazurat cu cremă de ciocolată şi frişcă bătută. În timp ce ne delectăm cu cina festivă, ne hrănim și inimile cu programul folcloric de dans și muzică tradițională. Destulă vorbă! Hai să ciocnim cupele, să schimbăm numere de telefon și să celebrăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată!

Ziua 10. Budapesta – Bucureşti

Plecăm din Budapesta spre România, cu amintiri de poveste și suveniruri pentru cei dragi.

Ziua 1. București – Budapesta

Călătoria noastră începe din cea mai modernă autogară din România - Autogara Centrală - București, la ora 6.30 dimineața. Verifică lista cu oraşele prin care tranzităm ţara. Ajungem în cursul serii la Budapesta. Cazare în Budapesta.

Ziua 2. Budapesta – Cetatea Reigersburg – Castelul Herberstein – Graz

Plecăm din frumoasa Budapesta și mergem la Cetatea Reigersburg. Cocoțată pe un vârf stâncos de 200 m, a fost construită în secolul al XIII-lea pentru a proteja orasul împotriva invadării maghiarilor și turcilor. Astăzi găzduiește un muzeu al vrăjitoriei, dar și o colecție impresionantă de arme. Ne continuam drumul si ajungem si la mărețul Castel Herberstein, aflat la 450 de metri altitudine, care adăpostește și o grădină zoologică cu animale de pe cinci continente.  Tinta finala a zilei de azi este Graz, al doilea oraș ca mărime al Austriei. Plin de parcuri împădurite și cu acoperișuri roșii pictând panorama, Graz se mândrește cu arhitectura renascentistă și o veche tradiție în meșteșuguri și arte. Cazare la hotel in zona Graz.

Ziua 3. Graz – Capitala Stiriei

Avem o zi întreagă pentru a descoperi spiritul austriac în Graz. Aici găsim un amestec fericit de stiluri şi mişcări artistice, de la gotic, renascentist şi baroc la contemporan, care s-au succedat de-a lungul celor opt secole de istorie a oraşului. O lume pitorească a colţurilor ascunse şi a pasajelor secrete şi-a făcut loc lângă împăduritul Schlossberg. Pe platoul acestuia se ridică vechiul simbol al oraşului: Turnul cu ceas din Graz, parte a fostei fortăreţe. Privind de aici, oraşul de pe Mur se deschide asemenea unei cărţi. Domul din Graz, o clădire aparţinând goticului târziu, aduce aminte de zilele în care Grazul era oraş imperial. Prefectura se aseamănă unui palazzo veneţian, în timp ce Muzeul universal Joanneum, fondat de arhiducele Johann, conţine mai multe obiecte decât orice alt muzeu regional din Austria.


Moment de răgaz:
Grazul a fost declarat Oraş al Deliciilor Culinare, în 2008, fiind astfel, prima capitală austriacă a savorii. Deci nu ne-am putea afla într-un loc mai bun pentru a degusta din bunătăţile tradiţionale austriece care au depasit în faima graniţele ţării.  Faimosul Apfelstrudel este o experienţă culinară obligatorie în orice cafenea austriacă. Aluatul pufos şi subţire ţi se topeşte în gura iar umplutura de măr ras, scorţişoară şi stafide este cât mai consistentă. Peste glazura de deasupra se toarnă un sos călduţ de vanilie şi se poate servi alături de o îngheţată. Savurează-l împreună cu un cappuccino.
Program liber la dispozitie pentru vizite individuale. Mergeti sa vedeti  Kunsthaus, o galerie de artă contemporană de renume mondial numită de localnici „extraterestrul prietenos” datorită aspectului futurist pe care îl are. Trebuie sa ajungeti si la Palatul Eggenberg, construit în 1625. Seara cazare la acelasi hotel din zona Graz. 

Ziua 4. Graz – “Drumul Vinului” – Klagenfurt

Plecăm din Graz de dimineață și facem o excursie pe „Drumul Vinului” în Schilcherland, regiune supranumită Toscana Austriei. Admirăm vastele podgorii întinse pe dealuri, monumentele istorice și culturale și străduțele cu pivnițe și crame. Gustăm din faimosul vin local și pornim spre Castelul Hochosterwitz. Impunătoarea clădire medievală a fost construită acum peste 1.200 de ani, iar zona a fost locuită încă din Epoca Bronzului. De la cei 600 de metri înălțime, misteriosul castel pare o pagină ruptă din poveștile Fraților Grimm. Mergem apoi în Klagenfurt, un orășel însorit înconjurat de lacuri și sate unde aștepți să te întâlnești cu Heidi. Seara cazare la hotel in Klagenfurt.

Ziua 5. Doar Carinthia… !

Timp liber la dispozitie, sau excursie optionala prin idilica regiune Carinthia. Suntem captivați de minunatul lac Ossiacher, al treilea ca mărime din Austria. Trecem prin Villach, oraș aflat la granița Alpilor cu sudul țării, unde puternica influență italiană nu ne scapă privirilor cu străduțele sale romantice, pline de clădiri colorate și buticuri cochete. După aceea, mergem la Worthersee, un lac turcoaz cu apă limpede și răcoritoare unde se poate înota în perioada verii. Locul este foarte popular în rândul austriecilor pentru vacanțe scurte sau escapade de week-end si nu degeaba este numit  “Monte Carlo al Austriei”.


Moment de răgaz: 
Urcați-va la bordul vaporului cu abur „Thalia” care face o  tură pe lacul Wörthersee si  admirati elegantele palate și vile, pe care aristocrații și industriașii din perioada Belle Epoque le-au construit pe faleza de 42 de km a lacului: fermecătoare și reprezentative deopotrivă, clădiri cu bovindouri, turnulețe și loggii generoase. Stilul Art Nouveau și spiritul stilului englez s-au îmbinat cu romantismul regional carintian, pentru a da naştere unui amestec, din a cărui noblețe relaxată transpare un strop de stil italian. Savurati un un capucino pe faleza din Pörtschach... si surprindeti cu aparatul foto cadre naturale deosebite pe care sa le aratati si celor dragi de acasa.
In cursul serii ne intoarcem la Graz. Cazare la acelasi hotel.

Ziua 6. Klagenfurt - Hellbrunn - Salzburg

De dimineață, plecăm spre landul Salzburg, unde ne oprim pentru a vizita Palatul Hellbrunn. Flamboiantul domeniu ascunde un labirint de fântâni arteziene baroce ingenioase, lacuri și peșteri, grație unui sistem avansat de conducte pe toată suprafața sa. Plecăm spre orașul lui Mozart, Salzburg. Gluma care spune „dacă o clădire este barocă, lăsați-o așa” rezumă perfect acest oraș, unde găsim numeroase turnuri grațioase, o fortăreață pe o culme amețitoare și munți de jur împrejur. Aici se află Palatul Mirabell, care este înconjurat de o grădină minunată, plină de trandafiri. Vă vindem un pont: străzile Salzburgului sunt pline de restaurante și rulote care servesc schnitzel și wurst delicioși! După ce ne-am delectat cu bunătățurile locale ajungem în turul nostru pietonal în  Domplatz – Piața Catedralei care se gasește chiar în fața Domului din Salzburg și este îngrădită de Castelul Residenz și de Mănăstirea Sf. Petru. Chiar deasupra ferestrei principale de la Sf. Petru se poate vedea desenată o față care are o grimasă spre Residenz, Castelul Prințului Arhiepiscop. Aceasta a fost făcută pentru a arăta oamenilor că marele stareț de la Mănăstirea Sf. Petru își poate permite să se lege de Prințul Arhiepiscop al Salzburgului. Locul unde se găsește actuala Catedrală din Salzburg a fost probabil un loc sfânt folosit pentru ritualuri și sacrificii încă din perioada Celtică și Romană a orașului Salzburg. Primul Dom a fost construit sub supravegherea Sf. Virgil, iar prima atestare vine încă din anul 774.  În aceasta biserică a fost botezat Mozart, iar vasul de botez încă se mai pastrează și este amplasat la intrarea în incintă. Ne îndreptăm spre hotel. Cazare în zona Salzburg.

Ziua 7. Salzkammergut și lacurile alpine

Azi vă propunem o excursie optională prin frumoasa regiune a lacurilor alpine  - Salzkammergut. Pornim într-o călătorie ce pare desprinsă din basmele copilăriei și facem turul lacurilor alpine cu ape cristaline. Trecem prin orășelul Hof bei Salzburg, apoi mergem la St. Gilgen, așezare întemeiată în secolul al –XIV- lea lângă lacul de smarald Wolfgang. Plecăm spre Bad Ischl, stațiune balneoclimaterică fondată de Franz Joseph și vizitată odinioară de aristocrația Europei, apoi către Unterach am Attersee, un sat tipic austriac pe malul lacului Attersee. Vedem apoi Mondsee, destinație de weekend foarte populară în rândul austriecilor și nu numai. Azi cuvintele ar fi de prisos în fața mareției naturii… vă lăsăm pe dvs. să priviți și să surprindeți pe aparatele de fotografiat aceste peisaje. După-amiază ne întoarcem la hotelul nostru din zona Salzburg. Cazare.

Ziua 8. Salzburg - Linz - Melk - Viena

Pornim la drum și ne îndreptăm spre Linz, oraș în permanent progres tehnologic, unde te poți conecta la cele mai noi tehnologii. Vedem instalații de artă îndrăznețe și centrul science fiction simțind din plin aerul Austriei moderne. Plecăm apoi la Melk, loc înțesat de bijuterii ale arhitecturii, cea mai prețioasă fiind Abația Melk, ridicată în 1089 pe un deal stâncos ce tronează deasupra Dunării. Aventura noastră pe meleagurile austriece se încheie la Viena, un important centru cultural al Europei, ce deține adevărate comori arhitectonice, moștenite de la Imperiul Habsburgic, a cărui reședință a fost aici vreme de șase secole. Complexul Palatului Hofburg adăpostește capela imperială Burgkapel și celebra Școală Spaniolă de Echitație, unde armăsarii Lipizzaner execută figuri elegante, ca de balet. Pe lângă acestea, este de datoria oricărui călător să facă turul muzeelor vieneze. Metropola austriacă este o destinație fascinantă care poate rivaliza cu Parisul, Londra, Praga sau Roma, fiind vizitată anual de milioane de călători. Iar călătorii cu experieță știu că în preajma atracțiilor, palatelor și monumentelor din Viena se aliniază restaurante sofisticate și cafenele, a căror finețe o întâlnim rar în alte locuri.


Moment de răgaz: 
Viena este faimoasă pentru restaurantele și cafenelele a căror finețe o întâlnim rar în alte locuri. Prima cafenea s-a deschis aici încă din 1685, la început ca loc de degustare a faimoasei bauturi turcești, care se comanda după culoare. Chelnerul prezenta o tăblie vopsită în 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzând unui anume tip de cafea.  
Nu ezitați să treceți pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situată pe Kärntner Ring și să încercați specialitați precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu puțin lapte ;  “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de  portocale sau “Wiener Eiskaffe”- înghețată de vanilie cu cafea Mocca și multă frișcă.

Parcurgem un scurt tur panoramic din autocar admirând pe rând: Roata Mare din Prater, Sediul ONU, Turnul Dunarii, Ringstrasse, Opera, Palatul Hofburg, Piața Maria Tereza, Parlamentul, Burgtheater, Primăria, Universitatea. Dar pentru a cunoaște această Viena, nu ai nevoie de mașină. Inima orașului pulsează pe locurile fostei cetăți Vindobona, în jurul catedralei Sf. Ștefan, în împrejurimile Operei și Hofburgului, în centrul înconjurat de bulevardul circular – Ringul. Viena este un oraș pentru pietoni, pentru romantici, pentru visători. Cu acest îndemn ne îndreptăm către hotelul nostru din Viena, dornici de a descoperi acest oraș fascinant. Cazare la hotel în Viena.

Ziua 9. Viena - Budapesta

Dimineața o alocăm vizitei Palatului Schonbrunn  și a grădinilor sale. Inițial castel de vânătoare, construit în 1569 de împăratul Maximilian II. Doi ani mai târziu împăratul Mathias descopera un izvor, pe care îl numește “Schonen Brunnen”- fântâna frumoasă. La sfârșitul sec. XVII, din ordinul lui Leopold se concepe un nou castel insiprat după Versailles, modelul fiind lăsat în urmă prin bogația și luxul exorbitant propuse. 
Pornim spre Budapesta, care ascunde minunății la fiecare pas. Capitala Ungariei are suficiente clădiri baroce, neoclasice, ecletice și art nouveau cât să satisfacă pe toată lumea. Vom descoperi mai multe locuri interesante, așa că parcurgem capitala de pe Dunăre într-un scurt tur panoramic de autocar: Parlamentul, Podul cu Lanturi, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Basilica Sf. Ștefan. Ne oprim pentru o scurtă ședință  foto, în Piața Eroilor situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy și intrarea în Parcul orașului (Városliget). Piața și Bulevardul Andrássy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial. Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei. Ne îndreptăm spre hotelul nostru din Budapesta.

Experiență: ritm și gusturi tradiționale
Dacă te întrebai cu ce ai mai putea umple timpul înainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum sună pentru tine “Seară de Cramă“?  (opțional).
Te invităm la  Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seară împreună. Crama oferă vinuri ungurești deosebite, care ne vor da chef de vorbă și de depănat amintirile proaspete din vacanță. Înainte de a încheia, trebuie musai amintit desertul care se regăsește pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respectă: somlуi galuska, adică un pandişpan pufos, glazurat cu cremă de ciocolată şi frişcă bătută. În timp ce ne delectăm cu cina festivă, ne hrănim și inimile cu programul folcloric de dans și muzică tradițională. Destulă vorbă! Hai să ciocnim cupele, să schimbăm numere de telefon și să celebrăm prietenii noi. În definitiv, suntem camarazi de călătorie și nu-i exclus să mai fim și altădată!

Ziua 10. Budapesta – Bucureşti

Plecăm din Budapesta spre România, cu amintiri de poveste și suveniruri pentru cei dragi.